Головна

 Історія нашої Батьківщини для кожної людини починається з порога батьківської хати, з рідної вулиці, рідного села, району, міста. Місце, де ми народилися, дорого нам впродовж всього нашого життя. Воно невидимими нитками притягує до себе і не знати його історію, не пам'ятати і не піклуватися про нього не можна. Роль краєзнавства неухильно зростає, особливо в останні роки, коли одним із найважливіших суспільних завдань стає морально-патріотичне виховання підростаючого покоління. Краєзнавство краще за інших галузей знання сприяє вихованню патріотизму, любові до рідного краю, формуванню суспільної свідомості. Адже краєзнавство - завжди «краелюбіе». Краєзнавство, як ніякий інший напрямок наукової діяльності, дає можливість юному досліднику виступити в ролі першовідкривача, так як юні автори першими вводять в ужиток вчених факти маловідомі або зовсім невідомі, першими намагаються витлумачити їх.

            Будь-яка цікава, раніше неопублікована краєзнавча інформація унікальна вже сама по собі. Навіть при вивченні не дуже масштабної теми краєзнавство дозволяє школяреві виступати новатором, що дуже важливо для становлення особистості молодої людини і для формування навичок наукової творчості.

Займаючись історичним краєзнавством, хлопці і дівчата отримують можливість доторкнутися до історії, зустрітися з очевидцями по-справжньому історичних подій, збирати новий, невивчений матеріал, вони відкривають завіси історії, засвоюють життєвий досвід старших поколінь.

Відомо, що історичне краєзнавство вивчає минуле краю, пам'ятники історії. Але це не тільки дослідження, але і діяльність, спрямована на поширення знань з історії краю. Об'єктами дослідження історичного краєзнавства є пам'ятники, пам'ятні місця, пов'язані з історичними подіями, з діяльністю окремих особистостей, твори матеріальної і духовної творчості. Краєзнавчі дослідження можуть охоплювати великі хронологічні рамки і історичні періоди або, навпаки, обмежуватися подіями одного конкретного етапу місцевої історії, життя і діяльності окремих людей, що беруть участь в історичних подіях. Краєзнавство виховує повагу до рідної землі, її природним особливостям і переказам, споконвічним заняттям предків. Впливає  на розум, і на душу.

Щоб бути справжнім патріотом свого рідного краю, треба не тільки любити, а ще й знати його історію. З цією метою було створено 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Зміст